section

Skrytí adresy kontaktu ve Whois

27.08.2021 | Tag Web

Pokud soukromý subjekt na sebe registruje .cz doménu, do provedení ověření bude v databázi Whois pod kontaktem vidět adresa bydliště. V článku chci krátce ukázat, jak kontakt ověřit a adresu skrýt.

Projekt networkcat mě donutil pořídit si konečně svou vlastní doménu. Díky tomu jsem dostala k řešení úplně nové problémy (což mi ve finále nevadí, je to sranda). Nyní bych chtěla o jednom z těchto malých problémů napsat, a to o skrytí adresy bydliště v registru Whois. Jen připomenu, že píšu ze zkušenosti registrování .cz domény na soukromý subjekt, pro organizace můžou být podmínky úplně jiné. Stejně tak generické domény budou mít trochu jiný způsob fungování.

Nejsem v tom nijak zběhlá, ale jak jsem odkoukala z registrace networkcat, během registrování domény .cz přes nějakého zvoleného registrátora se vytvoří k doméně kontakt, který se propíše do databáze CZ NIC (správce .cz domén), a do Whois databáze. Přes registrátora se dá řídit, zda budou ve Whois kontaktu dostupné údaje o emailu a telefonech, nicméně zobrazení jména vlastníka je bezpodmínečné. A do provedení ověření kontaktu je dostupná také adresa bydliště.

I když se doména registruje přes nějakého registrátora, ověření kontaktu probíhá přímo přes CZ NIC. Dá se to udělat na stránkách nic.cz proklikáním se přes doménu ke kontaktu držitele. Zde, pokud kontakt již není ověřen, by měla být volba ověřit kontakt.

Domain1

Způsoby, jak nechat ověřit správnost údajů v kontaktu, jsou dva. První je přes službu mojeID. Z principu tato cesta asi bude jednodušší, ale já mojeID nemám a nechtěla jsem si ho jen pro tuhle záležitost zakládat (a co si budem, taky jsem chtěla suvenýr v podobě dopisu od CZ NIC :)). Prošla jsem si tedy druhou cestou, což je třífázový ověřovací proces. Je nutné napřed říci, že před zahájením tohoto procesu musí být všechny uvedené údaje v kontaktu správně, jinak je problém. Všechno se dá opravit přes registrátora, ale musí se to udělat před zahájením ověření.

Domain2

Během procesu se ověří správnost telefonního kontaktu, mailové adresy a poštovní adresy pomocí tří PINů, které na každé z těchto médií přijdou. V první fázi přijde PIN na email a další přes SMS. Zadáním těchto dvou PINů se projde do druhé fáze, kdy nám CZ NIC zašle poslední PIN poštou na adresu uvedenou v kontaktu. Zároveň pošle do emailu informaci o zahájení druhé fáze a odkaz, kam se po přijetí dopisu zadá poslední PIN. Z vlastní zkušenosti musím říct, že dokonce i fáze s dopisem byla rychlá. Jakmile se zadá poslední PIN z dopisu do formuláře z odkazu v mailu, kontakt je okamžitě ověřen a adresa z Whois výpisu zmizí. Samozřejmě platí, že CZ NIC pořád může všechny údaje z kontaktu vydat někomu dalšímu v oprávněných důvodech.

Domain3
Domain4

A toť vše. Ve finále ověření není nijak složité a předpokládám, že přes mojeID to bude ještě snazší. Myslím, že tohle je jedna z velice mála akcí, kdy se operuje přímo s CZ NIC. Další správa domény probíhá přes zvoleného registrátora.