section

LibreOffice Draw jako náhrada za MS Visio

10.03.2022 | Tag Linux

LibreOffice obecně se dá brát jako dobrá open source alternativa k MS Office balíku. V rámci LibreOffice sady je pak dostupný program LibreOffice Draw, který dokáže svými funkcemi nahradit MS Visio. Článek bude jen lehké představení Draw s ukázkou výkresů, které zde jdou dělat.

Už nějakou dobu jsem se pro své domácí síťování a pokusy snažila najít free alternativu k Visiu, ve kterém kreslím designy v práci. Nedávno mě napadlo zkusit projít komponenty LibreOffice, zda se zde neobjeví nějaká variace i na Visio. A objevila. Pravděpodobně to nebude vhodná náhrada pro všechny způsoby užití, ale pro mě to splňuje všechny požadavky. Zakresluji primárně síťovou a serverovou infrastrukturu, takže používám hlavně propojování různých objektů různými způsoby a hodně vkládám popisky. V tomhle směru Draw dokáže Visio plně suplovat.

DRAW5

Napřed k nějaké kompatibilitě. LibreOffice Draw umí otevřít a upravovat výkresy z Visia, obráceně to však nejde. Zkoušela jsem otevřít i nějaké složitější výkresy a Draw formát podržel bez problémů. Dokáže si převzít v rámci výkresu i stencily z Visia, ale u některých se rozpadla grafika. Níže je příklad výkresu z Visia otevřeného v Draw. Všechny prvky je možné přes Draw dále upravovat.

DRAW6

Výkres z Draw je možné exportovat do různých grafických formátů jako jpg, png, nebo do pdf formátu. Importovat visio stencily pro použití v Draw se mi nepovedlo, ale na internetu se objevují zmínky, že by to mělo být proveditelné.

Pro síťaře však existuje skvělé rozšíření přímo pro Draw s různými síťovými objekty jako náhrada za Visio stencils. Jde o moc hezkou grafiku, navíc obsahuje velkou škálu různých síťových zařízení. Rozšíření je dostupné na stránkách pro Libreoffice extentions jako vrt network equipment. Instalace pak probíhá v Draw přes Tools – Extension Manager, kde se přes Add vybere stažený soubor. Po restartu aplikace se v Galerii objeví nové objekty.

DRAW3
DRAW4

LibreOffice suite je možné klasicky nainstalovat, nebo si stáhnout portable balíček. Draw je pak součástí sady.

DRAW0
DRAW1

Objekty je možné vybírat přes Galerii umístěnou na pravé liště. V základu má Draw k dispozici také spoustu použitelných objektů z různých kategorií. Spojnice, šipky, čáry atp. se pak dají kreslit přes lištu vlevo. Není problém řídit pozici objektu, popisy, propojení objektů a tak podobně. Spojnice a popisky se pak samozřejmě dají různě editovat.

DRAW2

Níže už je „finální produkt“, tedy výkres labové infrastruktury, kterou připravuji pro další článek. Celý výkres jsem tvořila v Draw a během procesu jsem nenarazila na nic, co bych oproti Visiu nebyla schopná udělat.

DRAW7

A nakonec jen taková blbina. V nedávném článku jsem zákres infrastruktury dělala přes Gimp. Zkusila jsem nyní stejný nákres vytvořit v Draw a udělala porovnání. Mimo zjevné vlastnosti, jako je mnohem hezčí zpracování prvků, je další bonus úspora času. Zakreslování takových věcí přes Draw je totiž mnohem rychlejší a snazší.

DRAW8