Console

Nahrání Cisco IOSu po konzoli

01.08.2021 | Tag Sítě

U správy síťových prvků jde většinou o poslední možnost záchrany boxu s vadným nebo omylem smazaným systémem. Přenos je na delší dobu, ale z cihly se nakonec opět stane funkční prvek a to se počítá.

Popravdě, ještě jsem se nedostala do situace, kdy bych reálně musela tenhle návod použít. Ale kdyby náhodou někdy došlo na nejhorší, mám postup vyzkoušený a nyní i sepsaný. Je otázka, jestli platí i na nové generace switchů, to popravdě nevím, ale klasické switche/routery v bundle módu by měly postup uznat.

Na správu prvků používám výhradně PuTTY, protože dokáže vše, co běžně potřebuji. Přenos souborů po konzoli ale nezvládne, proto je třeba sáhnout po jiném programu. Mně se osvědčil Tera Term. Podle Wiki to má být první volně dostupný emulátor podporující japonštinu, což je samo o sobě vcelku zajímavé, ale podstatná je jeho schopnost přenášet soubory přes XMODEM. Stránky projektu vypadají všelijak, ale samotný program slouží dobře.

Tera Term 1

Tak tedy, řekněme, že máme switch/router, ze kterého nějakým způsobem zmizel IOS a box se sám dostane jen do rommonu. Osobně jsem to zkoušela na zcela funkční staré 3560 a dostat se cíleně do rommonu stálo za to. Každý box to má jinak, někdy stačí upravit confreg hodnotu a reboot, jindy se musí použít mode tlačítko na čele boxu. Případně stisknout CTRL + break při bootu, ale tahle metoda mi nikdy nevyšla. To jen informativně.

Řádek z rommonu u každého boxu také vypadá trochu jinak. Buďto si vyloženě říká rommon >, nebo (jako je vidět třeba na příkladech níže) prostě switch:.

Pro začátek je dobré nastavit baud hodnotu vyšší, než je defaultních 9600. Tím se zrychlí přenos a nebude to trvat takovou dobu. Je potřeba nastavit stejnou hodnotu jak na switchi, tak na emulátoru. Mně osobně krásně fungovala hodnota 115200, ale v některých diskuzích jsem četla, že takovou hodnotu jejich box už nezvládl. Proto je zjevně třeba zkoušet a najít optimální hodnotu pro konkrétní box.

set BAUD 115200


Tera Term 1
Tera Term 2
Tera Term 3

Před zahájením přenosu je dobré zjistit, jestli se iniciovala flash boxu. Dá se to potvrdit příkazem dir flash:. Pokud box vyhodí chybu, mělo by stačit zadat příkaz flash_init a vypsat obsah flash znovu. Pokud box stále nebude o flash vědět, pravděpodobně je problém někde jinde, než ve špatném nebo chybějícím IOS.

dir flash:

flash_init


Tera Term 4

Dále řekneme boxu o zahájení přenosu souboru (zde ios.bin) z xmodem do flash pomocí copy xmodem: flash:ios.bin.

copy xmodem: flash:ios.bin

Tera Term 5

V Tera Term přes kartu File – Transfer – XMODEM – Send vybereme soubor s IOS a přenos by měl začít.

Tera Term 6
Tera Term 7

Po jeho dokončení můžeme opět vypsat obsah flash a tím si potvrdit, že je IOS na místě. Před vynucením bootu IOS je dobré vrátit hodnotu baud zpět na 9600 tak, jak to bylo popsáno výše. Příkazem boot flash:ios.bin box IOS načte a měl by hned nabootovat. A to je celé.

set BAUD 9600

boot flash:ios.bin

Ještě poslední drobnost, kterou se možná hodí zmínit. Před nahráním poškozeného IOS dobře chrání kontrola integrity souboru. Cisco u každé verze ke stažení uvádí MD5 a SHA checksum balíku. Na switchi se po dokončení přenosu dá vyvolat check a porovnat obě hodnoty. Tím si minimálně můžete být jistí bezproblémovým zkopírováním souboru.

verify /md5 flash:ios.bin


Tera Term 8
Tera Term 9